Τι είναι το Responsive Web Design

Επιτυχημένο Eshop
Επιτυχημένο Eshop
5 Ιανουαρίου 2017
Web Design, Web Development, Web Media, Mobile Apps, Post Production - iNTERAD, We Create your digital world! - iNTERAD.gr
Content Implementation / Περιεχόμενο Ιστοσελίδων
5 Ιανουαρίου 2017
Web Design, Web Development, Web Media, Mobile Apps, Post Production - iNTERAD, We Create your digital world! - iNTERAD.gr
Web Design, Web Development, Web Media, Mobile Apps, Post Production - iNTERAD, We Create your digital world! - iNTERAD.gr

Τι είναι Responsive Web Design;

Το Responsive Web Design (RWD) είναι μια τεχνική προγραμματισμού μιας ιστοσελίδας έτσι ώστε αυτή να παρέχει τη βέλτιστη εμπειρία θέασης – ευκολία ανάγνωσης και πλοήγησης με αλλαγές μεγέθους, μετακινήσεις και scrolling – σε ένα ευρύ φάσμα συσκευών (desktop υπολογιστές, laptop, smartphones, tablets).

Ο σχεδιαστής δημιουργεί ένα διαδραστικό σχεδιασμό που πρέπει να διασφαλίζει ότι τα στοιχεία της ιστοσελίδας όπως μενού πλοήγησης, κείμενα, εικόνες, συσκευές αναπαραγωγής ήχου / βίντεο και άλλα στοιχεία του User Interface θα αναπροσαρμόζονται σε μια ποικιλία συσκευών.

Έτσι, δεν χρειάζεται να δαπανήσει περισσότερο χρόνο και χρήμα για τη δημιουργία και τη συντήρηση μιας έκδοσης για κινητά τηλέφωνα, μιας για tablets και άλλης για desktop υπολογιστές.

Χρόνος και χρήμα

Η ιδέα ότι το για να δημιουργηθεί μια Responsive ιστοσελίδα είναι ακριβότερη από μία που δεν θα είναι Responsive είναι κατά μια έννοια σωστή.

Το γεγονός είναι, ότι ενώ το κόστος είναι περισσότερο από μια συμβατική ιστοσελίδα, η δαπάνη για τη δημιουργία ξεχωριστών ιστοσελίδων για κινητά, tablets και άλλες συσκευές ενδεχομένως να είναι μεγαλύτερη.

Εκτός από αυτό, μία ιστοσελίδα με Responsive Design μειώνει το συνολικό κόστος συντήρησης αφού οι αλλαγές θα γίνονται σε μία ιστοσελίδα και όχι σε δύο ή περισσότερες εκδοχές της.

Έτσι, μακροπρόθεσμα, επενδύοντας στο Responsive Design το κέρδος θα είναι μεγαλύτερο.

Εμπειρία του χρήστη

Ενώ, το περιεχόμενο είναι o βασιλιάς στο διαδίκτυο και η διάδοση του περιεχομένου εξασφαλίζει την επιτυχία της ιστοσελίδας, η εμπειρία του χρήστη που επιτρέπει στους επισκέπτες να προβάλουν το περιεχόμενο αυτό μέσω της συσκευής της επιλογής τους, ανά πάσα στιγμή, είναι αυτό που θα αυξήσει την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας.

Το Resonsive Design παρέχει τη βέλτιστη εμπειρία στον χρήστη, ανεξάρτητα από το αν χρησιμοποιεί έναν desktop υπολογιστή, ένα smartphone, ένα tablet ή μια SmartTV.

Διαφορετικό περιεχόμενο

Το Responsive Design προσφέρει την επιλογή απεικόνισης διαφορετικού περιεχομένου για κάθε συσκευή.

Έτσι κάποια στοιχεία που είναι ορατά σε έναν desktop υπολογιστή, μπορούμε να τα «εξαφανίσουμε» από την οθόνη ενός κινητού αλλά όχι και από τα tablets.

Αυτό δίνει μία ευελιξία σχετικά με τα στοιχεία που θα εμφανίζουμε κάθε φορά ώστε να μην κουράζουμε τους επισκέπτες της ιστοσελίδας με άχρηστες πληροφορίες.

Μην ξεχνάτε ότι ο χρόνος παραμονής ενός επισκέπτη από μια κινητή συσκευή είναι πολύ μικρότερος από ένα χρήστη desktop υπολογιστή.

Εφαρμογές

Τέλος υπάρχει και η λύση των εφαρμογών για κινητές συσκευές όπου εκεί αναπτύσσεται μία εντελώς διαφορετική φιλοσοφία.

Στις εφαρμογές υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία στην κατανομή του περιεχομένου και ανεξαρτητοποιείται εντελώς από το περιεχόμενο της ιστοσελίδας.

Και πάλι όμως θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι εάν θέλουμε να κάνουμε σωστή δουλειά θα πρέπει να δημιουργήσουμε τρεις διαφορετικές εφαρμογές (IOS, Android & Windows) και στη συνέχεια θα πρέπει να τις συντηρούμε.